Dvě pětiny současných zaměstnanců nevylučují, že začnou podnikat

Praha, 27. listopadu 2018 – Současní zaměstnanci přemýšlejí o restartu své kariéry, 41 procent z nich nevylučuje vstup do podnikání, 5 procent to má dokonce už v plánu. Důvodem zvažování startu podnikání je nejčastěji potřeba nezávislosti a větší svobody, uvádí téměř každý druhý zaměstnanec, který o změně přemýšlí. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ipsos*.

„Vstup do podnikání zvažují výrazně častěji zaměstnanci malých firem do zhruba 15 zaměstnanců, vysokoškolsky vzdělaní lidé, pracovníci na nižších a středních vedoucích pozicích a zaměstnanci z Prahy,“ doplňuje Lenka Šilerová, výkonná ředitelka HR & ERM agentury Ipsos, a dodává: „V zaměstnání se lidé mnohdy nedokáží realizovat tak, jak by chtěli. Proto také 60 procent možných budoucích podnikatelů uvažuje o alespoň částečné změně oboru.“

Podobnou situaci před necelými dvěma lety řešili i manželé Soňa a Radek Husákovi, dnešní franšízanti OK POINTu v Brně. S nápadem věnovat se vlastnímu podnikání přišel jako první Radek Husák. Od vysoké školy působil v oblasti firemních financí v nadnárodní společnosti. „Přibližně ve dvouletých intervalech jsem cítil, že by to chtělo změnu. Ale teprve po třinácti letech jsem udělal ten definitivní krok a odešel. Tehdy jsem dosáhl v oboru, kterému jsem se věnoval, druhé nejvyšší pozice,“ vzpomíná sedmatřicetiletý Husák. „Ve většině velkých firem jste často jen jedno číslo v tabulce. A když firma dělá jakékoliv změny, tak nepřemýšlí o konkrétních lidech, ale škrtá různá oddělení nebo zeštíhluje strukturu. A vy jste jen jedno kolečko v celém soukolí.“

Chtěl větší míru zodpovědnosti sám za sebe a zároveň se věnovat i nadále financím, proto ho oslovil franšízový koncept OK POINT, který spojuje finanční, bankovní a realitní služby. „Právě reality oslovily mou manželku Soňu, tehdy pracovala na katastrálním úřadě jako právnička. A nakonec jsme se rozhodli jít do franšízy společně.“ Změna to pro ně byla veliká, obavy, které tehdy měli, byly zejména materiálního charakteru.

Devět z deseti podnikatelů návrat zpět do zaměstnání vylučují

„Právě strach ze ztráty jistého příjmu trápí zaměstnance při zvažování samostatné výdělečné činnosti nejvíce, uvedlo to 60 procent z nich. Ztráty příjmu se obávají více lidé z větších firem, které mají padesát a více zaměstnanců, a ti, kteří jsou méně spokojeni v současném zaměstnání,“ upřesňuje Lenka Šilerová.

Podle průzkumu pochází 83 procent současných podnikatelů a živnostníků ze zaměstnaneckého poměru. A i v jejich případě byly motivací ke změně touha po nezávislosti, potřeba svobody a flexibility, případně zajímavá životní příležitost.

„Zhruba polovina z nich s podnikáním změnila obor. Co je ale zajímavější, tak drtivá většina, a to celých 90 procent neplánuje návrat zpět do zaměstnaneckého poměru. Tedy podnikání jim pomohlo se plně realizovat,“ vypichuje Šilerová.

To potvrzují i manželé Husákovi. I oni po necelém roce a půl prošli stabilizační fází a jejich OK POINT je již v černých číslech. „Podnikání nás naplňuje. Určitě nám cestu usnadnil franšízový koncept, kdy máme na jedné straně silného a spolehlivého partnera a na druhé dostatek volnosti a příležitostí se realizovat. Návrat do korporátního světa si teď už vůbec nedokážeme představit,“ uzavírá Soňa Husáková.

*Výzkum realizovala společnost Ipsos v listopadu 2018 formou on-line dotazování, N=640 respondentů, ekonomicky aktivní lidé, zaměstnanci a OSVČ / podnikatelé.