Petr Hrubý: Broker Consulting se chce penzijní reformy zúčastnit

V současnosti vláda již schválila koncept penzijní reformy i některé konkrétní kroky, které k ní povedou. Jak vy, jako představitel finančně poradenské společnosti, vnímáte nastavený koncept penzijní reformy?

Především penzijní reforma nemá zachránit penze občanům České republiky, ale má vyrovnat propad příjmů v penzijním systému. Zároveň ale vláda chce některé problémy spláchnout spolu s penzijní reformou - problémy státního rozpočtu a změny v DPH.

Lidem zachrání penze až třetí pilíř. To znamená odpovědný a také inteligentní přístup k dobrovolnému spoření a investování po celý život. Naši klienti mají tuto oblast v rámci finančního plánování velmi dobře pokrytou. Dokonce část z nich si bude moci dovolit doživotní rentu již několik let před začátkem pobírání státního důchodu, další si minimálně polepší.

Ve druhém pilíři je potřeba, aby se ještě popracovalo na detailech, především na distribuci. Když současný distribuční systém stát reguluje, bylo by nesmyslem uvažovat o tom, že by takto vybudovaná distribuce neposloužila klientům. My se chceme penzijní reformy účastnit, už dnes s klienty na financování jejich penze pracujeme.

Stát chce zavést nepovinný druhý - fondový penzijní pilíř. Podle současné rétoriky MPSV by měl připustit i distribuci prostřednictvím finančně poradenských sítí.

Ano. Od původního úmyslu, že by se reformy poradci neúčastnili, bylo upuštěno. A logicky již vybudované struktury budou využity ve prospěch klientů a i státu. Kdo jiný by mohl lidem s penzijní reformou pomoci lépe?

Je penzijní reforma i jedním z motivů, proč má AFIZ a USF ČR tendenci ke spojení? Přeci jen v rámci penzijní reformy bude ve hře poměrně velký koláč a mít jednu velmi silnou lobbyistickou organizaci je vždycky lepší než mít dvě slabší.

S tímto konstatováním nelze než souhlasit.

Děkuji za rozhovor.

Autor: Petr Zámečník