Broker Consulting: Češi spoří na stáří nešikovně

Pro Čechy je už spoření na stáří samozřejmost. Největší oblibu mají produkty se státní podporou – penzijní připojištění a stavební spoření. Rizikovější investice s vysokým výnosem volí jen tři procenta populace, převážně mladší lidé.

Ukazuje to průzkum provedený společností PPM FACTUM RESEARCH. Ale spoří Češi správně? Podle Broker Consulting se budou muset naučit odkládat měsíčně vyšší částky a zhodnocovat je i méně obvyklými způsoby, aby z naspořených peněz skutečně zaplatili všechny složenky a běžné výdaje.

Lidé, kteří si spoří na stáří, k tomuto účelu nejčastěji využívají produkty se státní podporou (37 % lidí). „Podle našich zkušeností panují mezi lidmi velmi často zkreslené představy o tom, kolik je potřeba si na důchod odkládat stranou. Úspory v řádech stovek korun měsíčně na penzijním připojištění určitě ve stáří stačit nebudou. Našim klientům doporučujeme dávat si stranou 10-20 % současných příjmů, a to do produktů s přiměřenou mírou zhodnocení a rizika, jako jsou například fondy životního cyklu. Vhodných produktů je celá řada, “ říká Jan Lener z finančně poradenské společnosti Broker Consulting.

Pětina dotázaných podle průzkumu uvažuje o tom, jak si ve stáří snížit životní náklady a hledá cestu v pořízení vlastního bytu či domu. Podle odborníků je tento způsob zabezpečení na stáří vhodný pouze v případech, kdy je možné hypotéku splatit do dosažení důchodového věku. V této době totiž výrazně klesají příjmy a roste riziko ztráty zaměstnání. Hypotéka pak může pro starší lidi znamenat neúnosnou finanční zátěž.

Z průzkumu vyplynula také alarmující skutečnost, že každý desátý Čech řeší spoření na stáří prostřednictvím bankovních a spořicích účtů. „Lidé často nemyslí na to, že jejich peníze ztrácí vlivem inflace na hodnotě. Bankovní účty paradoxně vnímají jako jistotu, a neuvědomují si, že vlastně riskují mnohem větší ztráty, než při investování do podílových fondů,“ hodnotí chování české veřejnosti Jan Lener.

Jen deset procent Čechů přistupuje ke spoření na stáří způsobem obvyklým v západní Evropě a své peníze zhodnocuje investicemi do nemovitostí nebo cenných papírů.

Výsledky průzkumu potvrdily konzervativní povahu Čechů, která je dána historicky. Pro šest lidí z deseti je při spoření důležitější menší riziko, než vyšší výnosy. Pouze tři procenta lidí raději vydělají na investicích více i za cenu možných ztrát. Jedná se převážně o mladší generaci.